חמשת הדברים שאתם חייבים לדעת לפני שאתם קונים אופניים חשמליים
אז החלטתם לקנות אופניים חשמליים הבנתם שיש יותר מידי פקקים ונמאס לכם לבזבז כסף על דלק ביטוח וחנייה . מבולבלים קצת מעודף הדגמים והיבואנים שכן קיימים הרבה היום בשוק. במדריך זה תוכלו לבוא מוכנים לחנות עם כל המידע שאתם צריכים לדעת לפני שאתם רוכשים.
הנה כמה דברים שאתם חייבים לדעת לפני הרכישה:
איזה דגם הכי יתאים לכם?
ישנם המון דגמים בחוץ של אופניים חשמליים וצריך להפריד ולעשות סדר על מנת להבין איזה דגם יתאים לכם ואיזה דגם לא יתאים לכם ויגזול מכם זמן וכסף. על מנת להבין איזה דגם מתאים לכם ישנם כמה שאלות שתצטרכו לשאול את עצמכם:
1. האם משקל האופניים חשוב לכם?
אתם מתכוונים להרים את האופניים לבית / למשרד או לנעול אותם מחוץ לבית ?אז במידה ומשקל האופניים כן חשוב לכם תצטרכו לכוון לדגמים בקוטר גלגל 12 אינץ’ או 16 אינץ’ וזה כי הם פשוט קלים יותר אומנם יש להם חיסרון אחד והם קצת יקרים יותר מדגמי ה- 20 אינץ’ הקיימים היום בשוק. תוכלו לראות דוגמה לאופניים האלה בקטגוריית 36 וולט דגם שנקרא : koning 005
2. האם הדרך שלכם לעבודה/לימודים וחזור לבית היא מעל 25 קילומטר?
חשוב מאוד לדעת לפני הרכישה זה האם האופניים שאתם עומדים לרכוש מסוגלים לנסוע את הדרך שאתם עושים כל יום.
אז איך אנחנו יודעים מה מכל הפרמטרים של האופניים מדבר על הדרך שהאופניים מסוגלים לנסוע, דבר אחד שנקרא “אמפר” אז כמה אמפר אנחנו צריכים.
בסופו של יום רוב האופניים החשמליים המוצעים למכירה בשוק היום נמכרים עם סוללה 36 וולט ו-10 אמפר . עכשיו סוללה כזו תיתן לכם בין 25 קילומטר ל-40 קילומטר , 25 מקסימום קילומטר בנסיעה בידית הגז ו 40 קילומטר מקסימום נסיעה בפידול שמפעיל על ידי חיישן את המנוע . חשוב מאוד לשים לב כשמסתכלים על נתונים של קילומטר מהיצרן שבדרך כלל מדובר על קילומטר אפשרי בפידול ולא בנסיעה בידית גז.
אז במידה ואתם נוסעים ביום פחות מ-25 קילומטר , 10 אמפר יספיקו לכם אך במידה ואתם נוסעים יותר או שאתם על הגבול היינו ממליצים לבדוק על דגמים שמגיעים עם יותר אמפר. לדוגמא : “קל אופן טורבו” , תוכלו למצוא בקטגוריית “36 וולט” שמגיע עם 13 אמפר ויוכל להעניק לכם טווח נסיעה של כ -30 קילומטר בידית גז בלבד. במידה וזה עדיין לא מספיק לכם ישנם גם סוללות 15 אמפר ו-20 אמפר שתוכלו לבקש באופן ספציפי מהמוכר.
3. האם חשוב לכם שהאופניים יהיו מהירות/חזקות יותר מהרגיל?
אחד הפרמטרים שאנשים פשוט לא שמים לב אליו או לא יודעים עליו זה שיש הבדלי מהירויות/כוח בין הדגמים. כמו שאמרנו קודם מרבית האופניים החשמליים המוצעים למכירה היום יגיעו עם 36 וולט ו 10 אמפר . מה זה וולט ? וולט זוהי מידת המתח החשמלי בסוללה ככל שיהיה יותר מתח כך לאופניים יהיה יותר כוח, גם בעליות וגם במישור.
אז במידה ואתם אוהבים לנסוע מהר או גרים באזור עם הרבה עליות כדאי מאוד שתשקלו לרכוש אופניים חשמליים עם סוללה 48 וולט. שימו לב שדגמי 48 וולט תמיד יהיו יותר יקרים מדגמי ה-36 וולט.
4. מה התקציב שלכם?
אחרי שעברנו על כל הפרמטרים בשביל להבין מה הדגם שהכי יתאים לכם מה שנשאר זה לבחור את הדגם לפי התקציב ולפי הדרישות שלכם, לא תמיד הם יחפפו , יכול להיות שתצטרכו לוותר על מהירות / משקל / טווח בגלל התקציב.
אחריות
על כל מוצר חשמלי היום יש אחריות במקרה של האופניים החשמליים מדובר ברוב המקרים באחריות של שנה אחת , ישנם יבואנים שייתנו גם שנה וחצי ואפילו שנתיים.
מבחינתכם כל המרבה הרי זה משובח , האחריות עצמה ניתנת על ידי היבואן , ולא על ידי החנות כמו שנהוג לחשוב.
בתחום האחריות יימצאו תמיד המנוע השילדה והסוללה שמתוכננים להחזיק הרבה יותר משנה, על כל שאר החלקים אין אחריות. כן גם הבקר וגם המטען של הסוללה.
שימו לב קיימים עדיין מקרים בהם יבואנים כן יממשו אחריות על תקלות בקר. זה משתנה בין יבואן ליבואן ולתקלה עצמה.
נהוג לחשוב שהמסמך שאתם מקבלים במהלך רכישת האופניים היא האחריות עצמה , כן אתם תמלאו שם פרטים שלכם ושל החנות ויהיה שם מספר שילדה והמסמך עצמו ייקרא “אחריות”, אבל לא זו לא האחריות האמיתית .
המסמך היחידי שמוכיח אחריות מבחינת יבואן היא החשבונית קנייה עצמה והסיבה לכך היא פשוטה, את החשבונית לא ניתן לזייף , היא ממוספרת במערכת המחשב של החנות. לכן שימו לב שאתם מקבלים חשבונית/ קבלה וזכרו לשמור עליה טוב.
איך לבחור אופניים
אז מה באמת חשוב באופניים חשמליים בסוף? איך מבדילים בין אופניים חשמליים יותר איכותיים ומוצלחים לפחות איכותיים ?
הכל טמון בחלקים , הרי בסופו של דבר אופניים חשמליות כיום ממילא מיוצרות בסין. אבל גם בסין יש איכויות ותמיד יהיה חלקים יותר איכותיים וחלקים פחות איכותיים . אז בואו נפרק לרגע את האופניים לחלקים ונתחיל לעשות סדר בבלאגן .
שילדה : המתכת המומלצת ביותר לשילדה תהיה אלומיניום תעופתי שנקרא 6061 , מאוד נפוצה אין צורך להתפשר על סוג השילדה.
מנוע : מנוע מסוג 8FUN נחשב מנוע איכותי שגם קיים בשוק בהמון דגמים.
סוללה: סוללה מסוג פנסוניק שמיוצרת ביפן נחשבת לטובה ביותר, אולם היא לא ממש נפוצה , סמסונג כן נפוצה יותר אך לעיתים בסוללת סמסונג תגיעו לטווח יותר קטן בטעינה אחת , ולכן נמליץ במידה ואין לכם אפשרות לפנסוניק ללכת על סוללה פשוטה.
כידון: כידון מסוג “PROMAX” מומלץ מאוד אם כי הוא לא ממש נפוץ בדגמים הקיימים בשוק ואיכות הכידון אינה בהכרח קריטית.
בולמי זעזועים: אחת החברות הכי נפוצות כיום על אופניים חשמליים היא “ZOOM” והיא נחשבת בסדר. קצת יותר איכותית ועדיין קצת נפוצה היא “TOPGUN”.
צמיגים: “MAXXIS” נחשב היום לטוב ביותר, אם כי הוא לא ממש נפוץ . חברה יותר נפוצה ועדיין איכותית היא “KENDA”.
בלמים: ישנם המון חברות בלמים בין האיכותיות יותר ודי נפוצות תוכלו למצוא את “SHIMANO” ו- “TEKTRO”
מאיפה לקנות את האופניים
עוד לפני שקונים את האופניים החשמליים חשוב מאוד לדעת שברגע האמת במידה ותהיה לכם איזו שהיא בעיה שדורשת אחריות, החנות ממנה קניתם תוכל לממש לכם אותה מול היבואן.
בנוסף חשוב לקבל שירות בשביל האופניים של תיקונים וכיוונים במידת הצורך לכן למשל לא מומלץ לקנות מאתרים שמוכרים ללא חנות פיזית שיכולה לתת שירות.
כדי לדעת ולהיות בטוחים שהחנות ממנה אתם עומדים לרכוש את האופניים אכן תעמוד בהתחייבות של האחריות כל שעליכם לעשות זה לבדוק שהחנות הינה משווקת מורשית של המוצר אצל היבואן.
אז איך עושים את זה ? אחת הדרכים הפשוטות יותר היא להיכנס לאתר של היבואן לעמודת משווקים מורשים ולוודא שהחנות ממנה אתם עומדים לרכוש אכן אחת המשווקות המורשות. במידה והיבואן אותו אתם צריכים לא מפרסם את רשימת המשווקים המורשים תוכלו תמיד לפנות אליו ולשאול אותו.
איזה עלויות טיפול ותיקון צפויות לכם
אז רכשתם אופניים חשמליים ועכשיו מה שאתם צריכים לדעת זה איך לטפל ולשמור עליהם ואיזה עלויות צפיות לכם.
- על מנת לשמור על האופניים יש לתחזק אותם, ולשמור עליהם. בחורף למשל במידה והאופניים קשורות בחוץ. חשוב מאוד לכסות את האופניים, האופניים עמידות למים עד רמה מסוימת.
- יש לשים לב שהבקר שלכם אכן אטום נגד מים ובמידה ולא, לגשת לחנות ולבקש אטימה של הבקר, במקרים של בקר לא אטום שייחשף למים , יחולו בעיות קצרים במערכת החשמלית ומגוון תקלות עשויות להתרחש.
- צריך לשים לב שאחת לחודש משמנים את השרשרת, אנשים שלא יעשו זאת יסבלו במהלך זמן משרשרת חלודה ומרעשים בפידול שינבעו מחיכוך של השרשרת עם הקראנק והקסטה.
- חלק נוסף שחשוב לתחזק זה הבלמים , לא משנה אם יש לכם בלם “וי ברייק” או בלם “דיסק” בסופו של דבר רפידות הבלם יישחקו ותצטרכו לגשת לחנות על מנת לחזק את הבלמים,
- שימו לב בפעמיים או שלוש הראשונות שתרגישו שהבלמים חלשים יהיה מדובר בחיזוק הבלמים בלבד, ולא החלפה של הרפידות.
- אז מתי מחליפים/מתקנים? בדרך כלל התיקון הראשון והנפוץ יותר יהיה בלמים בבלם “דיסק” החלפת הרפידות תתבצע בדרך כלל לאחר חודשיים עד ארבעה חודשים של שימוש.
- בבלם “וי ברייק” החלפת הרפידות תתבצע בין שלושה חודשים לחצי שנה שכן בלם ה”וי ברייק” נשחק יותר לאט.
- ולבסוף הצמיגים, החלק המפריד בין האופניים והאספלט ובעל הגמישות והחומרים המונעים החלקה שלכם עם האופניים ולכן חשיבותו הרבה.
- לאחר זמן מה של שימוש הצמיג מתייבש ונשחק ויש להחליפו על מנת למנוע החלקות ועודף פאנצ’רים לא רצויים. עדיף לבחור צמיג איכותי וחזק.
לסיכום אופניים חשמליים הם כלי מצויין לרכיבה נוחה וחיסכון בעלויות כלי הרכב שלכם אך יש לשים לב שאתם בוחרים את האופניים החשמליים שהכי יתאימו לצרכים שלכם ובהתאם לתקציב שלכם. בנוסף צריך לזכור לתחזק ולשמור על האופניים כדי שיחזיקו ויישמרו לזמן ארוך וכדי לחסוך בתיקונים מיותרים.
צוות SoftRide