האופניים החשמליים שכבשו את כבישי ומדרכות ישראל הם טרנד חם ולוהט בשנים האחרונות. אנשים רבים משתמשים בסוג תחבורה זה, בעיקר בערים הגדולות כדי לעבור ממקום למקום בזמן קצר וללא מאמץ פיזי. אך עדיין ברכיבה יום יומית על אופניים צריכים לשים לב ולחשוב על הבריאות שלנו ובראש ובראשונה על בריאות הגב. מאמר זה יתייחס לגב כמכלול בהקשר של רכיבה ארוכה על אופניים חשמליים.
הגב בזמן רכיבה
בעיות גב רבות נגרמות עקב תנוחה לא נכונה של הגב. הדבר יכול לקרות בזמן הליכה, ישיבה וגם בעת רכיבה על אופניים. בעת רכיבה על אופניים רגילים הרגליים מפיקות את האנרגיה הדרושה להתקדמות. בעת נסיעה במישור או בירידה המאמץ הנדרש אינו גדול כל כך אך בעת רכיבה בעליה מתונה או תלולה הרוכב נדרש לדרוך על הפדל הקדמי ולמשוך את האחורי (זאת בהנחה שיש לרוכב נעלי רכיבה המחוברות לפדל) ומצב זה מאלץ את הרוכב לעתים לכופף את הגב קדימה. בתחרויות מקצועיות רואים פעמים רבות את הרוכבים עומדים על הפדלים ורוכנים קדימה כדי לנצל את מלוא המשקל שלהם על מנת להתקדם במהירות. במצב זה מופעל לחץ על הגב התחתון שכן הגב מצוי במצב מכופף ככל שתנאי הדרך דורשים זאת. תנוחה כזאת, אם הרוכב מצוי בה לאורך זמן ברכיבה בודדת ולאורך רכיבות רבות, עלולה לגרום לבלט או לפריצת דיסק בגב התחתון וגם לכאבי שרירים בגב כולו.
רכיבה באופניים חשמליים
באופניים חשמליים הסיפור שונה לגמרי. בעת רכיבה, הרוכב לא נדרש להפיק אנרגיה רבה בעזרת הפדאלים מאחר שאת רוב כוח הנסיעה מפיק המנוע החשמלי. הרוכב יכול לסייע למנוע האופניים בעזרת פעולת פידול של הרגליים ובכך להגדיל את טווח הנסיעה אך מאמץ זה הוא לא גדול במיוחד אלא אם כן מדובר בתנאי שטח מאתגרים או בעלייה מתונה או חדה. היתרון הגדול של אופניים חשמליים הוא שהרוכב יכול להנות מישיבה עם גב זקוף ובכך להימנע מבעיות וקשיים בגב התחתון ובגב העליון הנוצרות כתוצאה ממאמץ הרכיבה. כאשר הגב זקוף רצוי גם לעשות פעולה של הכנסת הבטן פנימה ואימוץ שרירי הבטן. פעולה זו מחזקת את שרירי הבטן לאורך זן ובכך תומכת ביציבה של הגב בעת רכיבה ובכלל.
טיפול בבעיות גב הנוצרות ברכיבה
כאשר מבצעים פעילות דינמית במרחב אשר מתבצעת לארוך זמן ובתכיפות מרובה, עלולות להיווצר בעיות בריאותיות עקב כך. כך גם בעת רכיבה על אופניים (חשמליים ורגילים). הטיפול הנכון בבעיות גב הקשורות לרכיבה על אופניים הוא קודם כל מניעתי. חשוב מאוד לבצע מתיחות גב בפרט ומתיחות גוף בכלל לפני ואחרי הרכיבה. פעולה זו מונעת התכווצות של השרירים. בעת רכיבה חשוב לשמור על גב זקוף וגם אם הגב נמצא בתנוחה כפופה בעת מאמץ, יש לאמץ את שרירי הבטן על מנת לתמוך במאמץ ובלחץ הנותר בגב ובכך לחלק את העומס גם על הבטן. הדבר החשוב ביותר שיש להקפיד עליו – אם חשים כאב כלשהו, שאינו חלק מהמאמץ והוא מורגש כחריג מכאב שרירי רגיל, יש לעצור את הרכיבה מיד, לבצע מתיחות ומנוחה ואם הכאב ממשיך, יש להפסיק את הרכיבה ולפנות לטיפול רפואי.